Gazpacho to andaluzyjska, pomidorowa wersja tradycyjnego polskiego chłodnika. Zupa jest lekka, ale sycąca. Orzeźwi Cię w duszny i gorący dzień. Wspaniale smakuje z ziołami, grzankami lub kawałkami chleba. Przepis od WINIARY sprawi, że zakochasz się w tej zupie i nie będziesz mieć jej dość! Co więcej, przygotowując gazpacho z produktów sezonowych, zaoszczędzisz — zupa jest nie tylko szybka, ale i tania w przygotowaniu. To łatwy przepis na szybki lunch w pracy, którego nie trzeba odgrzewać. Jak wspomniano, zupa gazpacho jest niezwykle prosta i niedroga w przygotowaniu. Doskwiera Ci głód i musisz szybko zjeść pełnowartościowy posiłek? Już w dwadzieścia minut możesz cieszyć się talerzem smacznej i uzależniającej zupy!
Jak przygotować gazpacho? Przeczytaj nasz przepis na gazpacho po hiszpańsku poniżej lub sprawdź listę "krok po kroku". Gazpacho przygotujesz w zaledwie dwadzieścia minut! Potrzebne Ci będą warzywa — ogórek, papryka i podstawa zupy, czyli kilogram pomidorów. Do tego nieco przypraw, bulion warzywny WINIARY i gotowe! To takie proste.
Jak to zrobić? Do przygotowania gazpacho potrzebny ci będzie blender kielichowy (lub garnek i blender ręczny), nieco warzyw, bulion i świeża, aromatyczna bazylia. Zanim zaczniesz przygotowywać zupę właściwą, ugotuj bulion. Warto, aby schłodził się przed blendowaniem. Dzięki użyciu bulionu warzywnego, gazpacho mogą jeść również weganie!
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie warzyw. Obierz pomidory i ogórka. Pomidory będzie ci łatwiej obrać, jeśli wcześniej sparzysz je wrzątkiem. Pozwoli to skórce pomidora w szybki i prosty sposób odchodzić od miąższu, a ty nie spędzisz zbyt dużo czasu na obieraniu. Następnie pokrój warzywa w kostkę i włóż do blendera. Dodaj pęczek świeżej bazylii. Gdy warzywa i bazylia są już w kielichu blendera, zalej je 100 ml bulionu warzywnego Winiary. Blenduj Wszystko, aż do osiągnięcia konsystencji aksamitnego kremu. Następnie należy schłodzić zupę w lodówce przez kilka godzin. Gazpacho powinno się jeść na chłodno, podane z posiekaną bazylią, czerwoną cebulką i pomidorkami. Podając talerz zupy, możesz zrobić kleks z jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek. Warto również doprawić zupę, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Obok talerza zawsze powinna znaleźć się pajdka chleba lub grzanki. Podajemy je osobno, tak aby w trakcie podania chleb nie rozmiękł.
Gazpacho gotowe! Teraz wystarczy tylko nałożyć porcję i poczuć się jak w hiszpańskiej Andaluzji.